Natuurlijke geneeswijzen krijgen steeds meer aandacht

Steeds meer mensen zoeken oplossingen voor hun klachten bij een homeopaat of een andere vorm van natuurlijke geneeskunde. Veelal zijn dit mensen die wat bewuster in het leven staan, maar het komt ook door de steeds betere resultaten die geboekt worden via de alternatieve weg van genezen. Via mond op mond reclame, door ervaring en ‘van horen zeggen’ willen we toch graag weten wat voor soorten van natuurlijke geneeswijzen er allemaal zijn. Daarom een paar voorbeelden…

Waarom op de alternatieve toer?

Alternatieve of natuurlijke geneeswijzen worden steeds populairder en ook vaker toegepast. Velen worden ook via het ziekenfonds gedeeltelijk of geheel vergoed. In deze tijd van steeds meer bewustwording over onderwerpen als: de gevolgen van toxines, slechte resultaten van de reguliere geneeskunde, de juist steeds betere resultaten van natuurlijke geneeswijzen, de nadelen van toevoegingen aan voedselproducten en ook, het steeds meer geestelijk ontwikkelen van de mens gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. Gelukkig maar, want…

Zo langzamerhand wordt het steeds duidelijker dat ziektes steeds vaker en ook eerder ontstaan als gevolg van alle door de mens ontwikkelde en bedachte en bewerkte voedselproducten, uitvindingen en toepassingen die, weliswaar veel geld opbrengen voor o.a. de voedselfabrikanten, maar jammer genoeg weinig gezondheid en levensgeluk opleveren. Natuurlijke voeding en natuurlijke middelen passen veel beter bij de ‘oorspronkelijke’ mens. Een paar natuurlijke middeltjes die we zelf gemakkelijk kunnen aanschaffen en toepassen in het dagelijkse leven zijn:

  • Biologische voeding
  • Homeopathische middelen
  • het gebruik van geneeskrachtige kruiden
  • Het gebruik van etherische oliën en bloesems
  • Het toepassen en gebruiken van kristallen en edelstenen

 

Een bezoek aan de therapeut

Ondanks het feit dat veel zelfhulpmiddelen als kruiden, essentiële oliën, homeopathische middelen, Bachbloesems e.d. gemakkelijk en vrij verkrijgbaar zijn voor het oplossen van eventuele kleine ongemakken is het vaak toch verstandiger om een gespecialiseerde therapeut te bezoeken. Natuurlijke middelen zijn dan wel niet gevaarlijk in gebruik maar hebben wel degelijk een gebruiksaanwijzing nodig. Bovendien zijn er zo ontzettend veel kruiden, zalfjes, druppels, theeën beschikbaar, die ook nog eens voor even zo vele kwalen inzetbaar zijn dat specialisatie in een bepaalde geneeswijze toch wel nodig is om echt duidelijkheid en resultaat te verkrijgen.

 

Reguliere geneeskunde blijft altijd belangrijk

Ten eerste moet natuurlijk gezegd worden dat de reguliere geneeskunde onmisbaar is voor iedereen. We zouden niet zonder kunnen want waar zouden we naar toe moeten bij een ernstig ongeluk wanneer medisch ingrijpen van levensbelang is? Maar, naast de reguliere geneeskunde zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor verbetering en pijnbestrijding op een natuurlijke manier. Denk bijvoorbeeld aan chronische ziekten en aandoeningen. Een groot verschil tussen natuurlijke geneeswijzen en reguliere geneeswijzen is dat de natuurgeneeskunde zich veel meer richt op de oorzaak van klachten en probeert dáár iets aan te doen zodat pijn kan worden bestreden en symptomen verdwijnen, terwijl daarentegen de reguliere geneeskunde zich veel meer richt op het verminderen of eigenlijk, onderdrukken van symptomen. Het is natuurlijk geweldig als je hoofdpijn verdwijnt maar wanneer je niet weet waar die hoofdpijn vandaan komt dan zul je er later weer opnieuw last van krijgen. Of, nog vervelender, het lichaam zoekt een andere manier om een kwaal of aandoening naar buiten te brengen zodat het wel lijkt alsof je van je kwaal verlost bent maar je in feite van de ‘regen in de drup’ bent beland zonder dat je het zelf in de gaten hebt.

Meer aandacht en tijd

Nog een groot verschil is dat, wanneer je bij een reguliere arts naar binnen gaat, je meestal binnen 10 minuten weer buiten staat met een recept. Dat kan fijn zijn en gemakkelijk maar vaak ben je nog iets vergeten te vragen of te zeggen wat toch eigenlijk wel belangrijk had kunnen zijn. Bij een natuurgeneeskundige wordt dat heel anders aangepakt. Een eerste consult bestaat vaak uit minimaal een uur of zelfs langer. De natuurgeneeskundige wil namelijk van alles van je weten. Niet alleen de lichamelijke klachten maar ook hoe je verder in je leven staat en wat je allemaal hebt meegemaakt of ondergaan in het verleden. Dit is om een totaalbeeld te kunnen krijgen van jouw persoon en op die manier het zoeken naar de oorzaak (lichamelijk, mentaal en/of emotioneel) van de klachten te vergemakkelijken. Ziektes kunnen evengoed een geestelijke als lichamelijk oorzaak hebben en er is tijd en inzicht voor nodig om een juiste diagnose te kunnen stellen en daarbij ook de juiste behandeling te kunnen starten die precies op jouw persoon is afgestemd en niet op de één of andere algemene behandeling.

Vergoeding door ziekenfonds

Ook alternatieve zorg wordt voor een groot gedeelte vergoed door het ziekenfonds. Al moet je er wel even de regels op navragen of kijken hoe dat precies bij jouw verzekeraar is geregeld want het kan bij iedere maatschappij weer nét iets anders zijn.

Soms moet je lef tonen

Het wordt mensen niet altijd even gemakkelijk gemaakt door de reguliere artsen om eens een uitstap te maken naar natuurlijker geneesmiddelen of therapieën. Hoewel alternatieve artsen het aan de patiënt zelf overlaten om geheel of gedeeltelijke gebruik te maken van alternatieve geneesmiddelen laten de reguliere artsen meestal direct hun weerzin en ergernis blijken wanneer je aankaart om ook eens een alternatieve methode te willen proberen. Dit maakt het voor ons mensen vaak wel moeilijk want je kunt dan het gevoel krijgen ‘eigenwijs’ te zijn om toch ook voor de alternatieve middelen te willen kiezen.

Tot slot

Het uitzoeken en onderzoeken naar de therapie die bij jou past is een stevige taak en neemt tijd in beslag maar wanneer je deze eenmaal hebt gevonden gaat je levenskwaliteit en gezondheid naar alle waarschijnlijkheid vanaf dat moment in een stijgende lijn omhoog. Het belangrijkste is dat je er voor open staat dat, er naast de reguliere geneeskunde nóg een manier bestaat om te genezen en dat de twee verschillende geneeswijzen ook heel goed gecombineerd kunnen worden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.